Implantatbehandling er ofte den rigtige løsning hvis en patient eksempelvis kommer til skade og mister en fortand i et ellers intakt tandsæt, eller i tilfælde hvor patienten af den ene eller anden grund mangler en tand og de tilstødende tænder er intakte. En del tandløse patienter har også stor glæde af implantater til at fastholde en helprotese, specielt i underkæben. Et implantat er en titaniumskrue med en speciel behandlet overflade der skrues op i kæbeknoglen. Det foregår ved at tandkødet klappes til side og knoglen blotlægges. Der bores et hul i knoglen som passer i diameter til den skrue der skal sættes op i knoglen. Implantatet isættes og derefter klappes tandkødet tilbage så det dækker skruen. Implantatet kræver en indhelingsperiode på 3-6 mdr. (det afhænger af implantatets placering og knogles tykkelse og vurderes individuelt). I indhelingsperioden er implantatet ikke synligt, men dækket af tandkød.
Implantatet er ”vævsvenligt” og knoglen vokser helt tæt ind til implantatet som derved kommer til at sidde fast. Efter indhelingsperioden blotlægges det lille område af implantatet der før var dækket af slimhinde (tandkød) og der tages aftryk til en krone. En tekniker fremstiller kronen, og tandlægen sætter kronen fast på implantatet. Hvis der er tale om implantater der skal holde en protese fast, sættes små kugler på implantaterne så protesen kommer til at sidde fast ved hjælp af et specielt tryklåssystem. Implantater skal behandles som naturlige tænder og skal børstes hver dag. Der kan opstå tandkødsbetændelse og parodontose (periimplantitis) omkring implantater.
Generelt er implantatbehandling en sikker behandling med stor succesrate. Det er dog risikabelt at isætte implantater hos patienter med ubehandlet parodontose og ved stort forbrug af cigaretter da der er risiko for at implantatet mistes.